Metoda Kabat

Metoda Kabat este o metodă de recuperare neuromotorie, pornind de la studiile neurofiziologice ale miscarii, comportamentului motor si invațării motorii. Metoda se numeste ”de facilitare neuroproprioceptiva” si se aplica in: leziuni de neuron motor periferic, recuperarea insuficientei motorii cerebrale, leziuni de neuron motor central.

Metoda foloseste scheme de miscare globala, plecand de la axioma: 'Creierul ignora actiunea proprie muschiului, el recunoaste numai miscarea'.

Muschii care actioneaza pe o anumita schema sunt legati functional si actioneaza intr-un lant kinetic in cele mai bune conditii de la pozitia de alungire completa la pozitia de scurtare completa. Fiecare muschi privit sub acest aspect al lantului kinetic va putea fi facilitat de o anumita pozitie a muschilor din lantul respectiv. Aceasta pozitie de facilitare se obtine printr-o pozitionare a segmentelor ce participa la acea schema.

Fiecare schema se bazeaza pe 'o componenta musculara principala', formata dintr-un numar de muschi inruditi prin aliniamentul lor fata de schelet si care realizeaza in principal miscarile cuprinse in acea schema.