Conceptul Castillio Moralis

Acest concept îşi are originea în urma multor ani de experiență cu copii hipotoni, cu dizabilități grave,etc.

De atunci acest spectru terapeutic s-a lărgit şi cuprinde următoarele :

- Copii cu malformații congenitale, anatomice în regiunea gurii (de exemplu, Pierre Robin Sequence (PRS), cleft palate-maxilar);
- Copii cu hipotonie, de ex. Trisomia 21 (sindromul Down) și alte simptome determinate genetic;
- Copii născuți prematură care au dificultăți atunci când beau și mănâncă;
- Pacienți de toate vârstele cu boli neurologice însoțite de simptome orofacial, de exemplu afecțiuni neuromusculare, paralizie cerebrală, care rezultă din traumă cranio-cerebrală sau un accident vascular cerebral.

Conceptul oferă pacienților un sprijin adaptat individual, care poate îmbunătăți autonomia lor în desfășurarea activităților zilnice importante și, prin urmare, crește durata vieții. Castillo Morales este orientat mai ales către constatările privind învățarea motorie , postura și mișcarea, fiziologia senzorială și, de asemenea, activitățile fiziologice de sugere, înghițire și mestecare. Ea urmărește obiectivul primordial de a obține pentru fiecare pacient cât mai multă autonomie posibilă și capacitatea de a participa la viața normală.

Această terapie necesită o cunoaștere exactă a anatomiei funcționale, a dezvoltării sensomotorice - în special a complexului orofacial - și a interacțiunilor dintre aceste sisteme. Mai mult, condițiile de dezvoltare emoțională, comunicativă și socială trebuie considerate ca și criterii de dezvoltare autonomă

În conceptul Castillo Morales, comunicarea este punctul de plecare pentru fiecare diagnostic sau terapie

În acest concept comunicarea este mai mult decât vorbire sau limbă. Are loc, de exemplu, prin atingere, contact vizual, expresii faciale sau gesturi corporale. Depinde de terapeut, chiar și cu cei mai grav afectați pacienți, să găsească la toate nivelurile cele mai subtile metode de comunicare și, prin urmare, modurile în care pacientul să se înțeleagă.

http://www.castillomoralesvereinigung.de/Castillodata/English/Mediziner.html